Η χρήση νευρικών μοσχευμάτων είναι επιβεβλημένη όταν ένα περιφερικό νεύρο είναι κατεστραμμένο σε μεγάλη έκταση. Συνήθως χρησιμοποιούνται μοσχεύματα από τον ίδιο τον ασθενή, με το μειονεκτήματα του επιπλέον χειρουργικού τραύματος και της διαταραχής της αισθητικότητας από την περιοχή που τα λαμβάνουμε. Σε μερικούς όμως ασθενείς τα δικά τους μοσχεύματα είτε έχουν χαθεί στον τραυματισμό είτε δεν επαρκούν. Στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες μεταμόσχευσης νευρικών αλλομοσχευμάτων (από συγγενικά κυρίως πρόσωπα), οι οποίες δεν ευοδώθηκαν διότι ο ασθενής έπρεπε να παίρνει ανοσοκαταστολή (δυνητικά τοξικά φάρμακα) όπως σε κάθε μεταμόσχευση.

IMG-457763f46635e96cbd798a319d7e76fb-V-01


Πρόσφατα, άρχισαν να διατίθεται στις ΗΠΑ ειδικά επεξεργασμένα αλλομοσχεύματα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί όλα τα κύτταρα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάγκη ανοσοκαταστολής. Η εμπειρία από αυτά (έχουν τοποθετηθεί άνω των 300 ως τώρα στο εξωτερικό) είναι πολύ ενθαρρυντική με καλή επάνοδο της λειτουργίας των νεύρων και χωρίς σημαντικές επιπλοκές.

Την άνοιξη του 2015 ο Κος Δαρλής πραγματοποίησε την πρώτη εφαρμογή ακυτταρικού νευρικού αλλομοσχεύματος στην Ελλάδα στο Νοσοκομείο Metropolitan σε ασθενή με τραυματισμό του περονιαίου νεύρου στο πόδι λόγω πυροβολισμού.

Τα ακυτταρικά νευρικά αλλομοσχεύματα έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά νεώτερων τεχνικών στην αντιμετώπιση τραυματισμών των νεύρων. Αυτές περιλαμβάνουν τις νευρομεταφορές (δηλαδή την σύνδεση υγειών με τραυματισμένα νεύρα) παραλλαγή των οποίων είναι το nerve supercharging και την χρήση νευρικών αγωγών και «περιτυλιγμάτων» (wrapping). Οι νεότερες μαζί με τις καθιερωμένες τεχνικές νευρορραφής και τοποθέτησης νευρικών αυτομοσχευμάτων (από τον ίδιο τον ασθενή) επιτρέπουν την αντιμετώπιση όλο και πιο σύνθετων τραυματισμών με καλύτερο τελικό λειτουργικό αποτέλεσμα.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH