Ο αγκώνας είναι μία από τις πιο σύνθετες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Έχει πολύπλοκη οστική ανατομία που περιλαμβάνει τρία οστά (βραχιόνιο, κερκίδα και ωλένη), φέρει ισχυρούς συνδέσμους (οι οποίοι όταν τραυματιστούν προκαλούν μεγάλη αστάθεια) και τέλος από αυτόν διέρχονται αγγεία και νεύρα που κάνουν τη χειρουργική του ιδιαίτερα απαιτητική. Σε αυτά κάποιος πρέπει να συμπληρώσει την τάση του αγκώνα να παθαίνει δυσκαμψία (αγκύλωση) εύκολα μετά από σύντομη ακινητοποίηση.

Είναι σημαντικό ότι με την κίνηση του αγκώνα μπορούμε να φέρουμε το χέρι μας σε θέσεις που να είναι πραγματικά χρήσιμο όπως για να φάμε, να ντυθούμε, να χτενιστουμε, να ξυριστούμε κοκ.

Ο αγκώνας είναι παρόλα αυτά μία ανθεκτική άρθρωση, η οποία όμως, όταν τραυματίζεται, συνήθως προκαλείται μία σύνθετη κάκωση που αφορά τόσο τα οστά, όσο τους συνδέσμους και πιθανόν και τα αγγεία και τα νεύρα.

Η 15ετής εμπειρία μας με το σύνθετο τραύμα του αγκώνα αποδεικνύει ότι σε αυτή την άρθρωση, περισσότερο από κάθε άλλη, έχει σημασία η αρχική αντιμετώπιση να είναι κατά το δυνατόν άριστη, διότι τα λάθη στη συνέχεια είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν.Έχει σημασία ο τραυματισμένος αγκώνας να εκτιμάται από ειδικό χειρουργό και να αντιμετωπίζεται σε εξειδικευμένο κέντρο.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η δυνατότητα μας να δούμε το εσωτερικό της άρθρωσης με μία μικρή κάμερα (η αρθροσκόπηση του αγκώνα δηλαδή) μας έχει δώσει τη δυνατότητα να βρίσκουμε προβλήματα τα οποία ούτε η μαγνητική τομογραφία δεν μπορεί να εντοπίσει. Επίσης με την αρθροσκόπηση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε παθήσεις και δυσκαμψίε χωρίς ανοιχτές επεμβάσεις, με ταχύτερη και πληρέστερη αποκατάσταση.

Η ιδιαίτερη ενασχόληση μας με την χειρουργική του αγκώνα και στο ερευνητικό επίπεδο με ανάλογες δημοσιεύσεις και έχει αναγνωριστεί με τη συμμετοχή μας, ως εκπαιδευτής ή ομιλητής σε πλήθος ειδικών σεμιναρίων και συνεδρίων

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH